Tuesday, 6 December 2011

"Går det bra att de hälsar?"

Som jag önskar att jag hörde den frågan oftare! Men det sker ju så sorgligt sällan...
I hundvärlden florerar det en märklig idé om att alla hundar nödvändigtvis skall hälsa på varandra, annars blir de inte gott nog socialiserade. Dessvärre skapar dessa möten ofta det helt motsatta resultatet... Så många som 70% av de hundar jag har på utredning har problem med att de utagerar mot andra hundar när de är i koppel - nedan skall jag försöka förklara varför och hur ni undviker att hamna i samma fälla."Det går så fint, min är bara snäll!"
Som flockdjur är det för hunden naturligt att möta och umgås med de samma, välkända flockmedlemmarna, det är inte naturligt att möta nya individer hela tiden. I alla nya möten ligger det därför en hel del spänning i form av nyfikenhet, positionering och eventuell osäkerhet ifall tidigare möten varit obehagliga.

Så det är dessvärre inte alltid att det hjälper att din hund är så snäll så. Min hund kan vara sjuk, rädd, ha löpetid eller vara farlig - hur snäll din hund än är. Oavsett om hundarna är i koppel eller lösa är det ditt ansvar som hundägare att se till att din hund inte bara springer rätt upp till andra utan att ni har avklarat på förhand att det går fint för båda parter.
Detta för att förebygga smittospridning, att hundarna blir rädda eller skadar varann.

Vi kan aldrig med säkerhet veta hur okända hundar reagerar på varann, och det är viktigt att när de möts så är det på lika villkor. Så vad som absolut skall undvikas är att en lös hund springer opp till en hund i koppel. Den hund som då är i koppel kommer vara i underläge och det är större risk för att den försvarar sig genom att göra utfall mot den lösa hunden."Är det hane eller hona?"
Anledningen till att det uppstår hane-hane aggression och hona-hona aggression har också en naturlig förklaring. I det att hunden blir könsmogen startar en instinktiv utveckling och den börjar mäta sig med andra hundar av samma kön. I en naturlig flock är det bara den starkaste, friskaste och mest kompetenta hanen samt den starkaste, friskaste och mest kompetenta honan som får lov att para sig. Dessa utmärker sig genom att visa sin dominans mot andra individer av samma kön.

Den stora skillnaden från i den naturliga flocken är att hunden din möter nya flockmedlemmar varje dag. Och den har dessutom flera revir att passa på - kvarteret, parken, hytta - och överallt möter den nya, eventuella konkurrenter. Ju mer hormonell hunden är desto större risk för stress och problematik är det i samband med dessa möten.


"Men jösses, ta kontroll över hunden din!"
Hundar är av social art med en avancerad kommunikation baserad på visuella, audiella, taktila och hormonella signaler. I möten med andra hundar använder de alla dessa för att signalisera till den andra hunden att de har goda avsikter.  De går  till exempel inte rätt på den andra hunden utan lite till sidan, visar avståndsminskande och inviterande signaler så som att vika undan blicken, ha en bakåtlutande kroppsposition och vifta på svansen.

När hundar möts i band blir nästan alla dessa signaler omöjliga att visa. De tvingas rätt mot varandra på en smal trottoar, kopplet gör att kroppen får en framåtlutande, hotande position, halsbandet gör att hunden inte kan vrida huvudet och att ansiktet förvrids. Vi har dessutom tagit bort hundens allra första instinkt - att fly om situationen visar sig det minsta obehaglig.
Det är inte underligt i ett sådant möte om den ena hunden tycker att det blir allt för många otydliga signaler. Han visar då avståndsskapande och avvisande signaler som att morra, visa tänderna, skälla eller göra utfall.
Hunden lär sig snabbt att det lönar sig at utagera - då försvinner ju den andra hunden! Han har löst problemet och tar till den samma metoden så snart han känner sig hotad igen. Dessutom har vi ägare en olycklig förmåga att förstärka det felaktiga beteendet genom att själva blir arga, rycka i kopplet, gapa tyst! eller fy! och generellt bevisa för hunden att vi också är rädda. Hunden hjälper då till ändå mer så att ni tillsammans kan skrämma bort det obehagliga. Så hamnar vi fort i en nedåtgående spiral...
Läs mer om detta i "Miss-förstånd i hundvärlden"


"Vi vill inte hälsa!" 
Jag går inte runt och ger alla jag möter i parken en kram, och jag förväntar inte att mina hundar skall göra det heller! Precis som jag sätter opp avtaler för att möta vänner jag redan känner och tycker om gör jag det samma för mina hundar. Vi avtalar Playdates med fasta Playmates för att hundarna skall slippa onödig stress i nya möten och är istället vara bara glada för att se varandra.

När mina hundar också lärt sig att vi inte hälsar på andra hundar i koppel slipper jag dessutom massa onödig problematik med att hunden inte kan gå fint i band utan hela tiden drar mot mötande individer. Istället finner vi på massvis av spännande ting samman så att hundarna lär sig att i koppel är det kul att gå på tur med matte, och så leker man med andra kända hundar, lösa och på lika villkor.
Om vi möter hundvänner när vi är i koppel, men det inte är möjligt att släppa dom, så kan de efter avtal hundägarna mellan, få hälsa på varann. Men det är då viktigt att vi rör oss runt hundarna så att kopplen alltid är slaka utan att fastna i varann. Som i en liten dans!

Jag spenderar timesvis av träning varje vecka för att mina hundar skall uppföra sig ordentligt, och varje gång en hund utan träning springer fram till oss spolieras den träningen och jag får starta på nytt. Det är oerhört irriterande och orättvist att vi som anstränger oss skall straffas på grund av hundägare som INTE anstränger sig!

När jag ser en mötande hund med ägare så kallar jag in mina hundar, går jag några meter ut till sidan på stigen, byter sida på gatan eller går runt två parkerade bilar för att tydligt visa för den mötande att vi inte önskar hälsa. Också för att visa mina egna hundar att det här löser jag, de behöver inte hjälpa till.
Om budskapet inte går fram till den andra hundägaren ropar jag att "Vi vill inte hälsa" eller "Vänligen kalla in din hund". Om inte heller detta löser situationen ropar jag "VI HAR RABIES!" så brukar de försvinna... ;)

Visa hänsyn! Fråga om det går bra att hundarna hälsar! Stort tack på förhand...30 comments:

 1. Kjent situasjon! Jeg har en av hver, en fryktaggressiv og en under trening på å IKKE hilse.

  ReplyDelete
 2. mycket bra blogg innlegg ! :D

  ReplyDelete
 3. Svært bra post!
  Lærerik - informativ.
  Ja, vi kjenner til stuasjonen, og har opplevd at vår hund har vært slik - til tross for at har vært oppmersomme og jobbet med "saken".

  Bedre nå, etter mindre stress både for hund og eiere.

  ReplyDelete
 4. Takk for fin info.
  Jeg har en han schaferhund som har bjeffet og villet til andre hunder fra vi fikk han 8 mnd gammel. Under puberteten virket det som om han var aggressiv og vi kastrerte han. Han virker ikke lenger veldig aggresiv, han bjeffer og busten står, men det er ikke som det var. Og nå kan vi få han til å sitte mens de går forbi på 4-5m avstand. Problemet er hvis det plutselig kommer hund tett innpå eller hundeeiere som ikke vil gå forbi men setter sin hund i sitt. Har du noen tips? Vi prøver å unngå møting og har egentlig gjort det hele tiden. Han er helt fantastisk i sin trygge flokk (oss med fam og venner)
  Ha en god dag!!

  ReplyDelete
 5. Denne bloggen var simelthen FANTASTISK!! :) Jeg ønsker ikke at mine skal hilse på andre og blir ofte oppfattet som sur eller en dårlig hundeeier.. Mine er en flokk på 5stk og kan fint få hilse på de hundene jeg ønsker de skal få hilse på! Da helst sine faste playdates eller andre "flokker" som jeg vet er stabile :) Takk for en utrolig flott blogg og for at du lar meg få vite at jeg ikke er alene om å være "vanskelig"! :) :)

  ReplyDelete
 6. Jeg kjenner til dette. Hunden min er ikke veldig glad i andre hunder og hvis jeg sier at folk må rope på hunden sin blir de sure. De lar bare hunden gå løs bort til min som er i bånd og under trening. Da går hunden min på og de andre eierene sier at hunden min ikke er godt i hodet ! Irriterende og ja det er en terrier, men det er ikke min skyld at den andre hunden avbryter hunden min og han sier ifra !

  ReplyDelete
 7. Kunne ikke vært mer enig! Har du noen enkle råd for å lære hunder å ikke hilse i bånd? Har en hund som er veldig interessert i andre hunder, og leker veldig gjerne med dem når han er løs, men det blir problematisk i bånd. Jobber med saken, bl.a. med godbiter på tur, men når en løs hund følger etter ham mens han er i bånd, er det veldig vanskelig å avlede oppmerksomheten hans... Tips mottas gjerne!

  ReplyDelete
 8. Helt fantastisk blogg.
  Jag har det problemet med mötande hundar, jag vill inte att mina ska hälsa på kreti och pleti. Jag brukar gå undan, eller vika av stigen om jag möter hundar jag inte känner. Och det känns ju inte så väldigt bra när den mötande ägaren, FÖLJER EFTER mej och mina hundar, bara för att deras hund "ska träffa så många hundar som möjligt, för att lära sej att umgås med alla"....

  ReplyDelete
 9. Mycket bra inlägg med kloka påpekanden! Länkar till inlägget från min FB! =)

  ReplyDelete
 10. Jag funderade på att låta bli att ifrågasätta, men du uppmanade till det såå:) tycker semestra var mer eller mindre bra skriver, en bra tanke i grund och botten, MEN i avsnittet "är det hona eller hane" beskriver du ju inte en naturlig hundflock.. Snarare en vargflock men ändå inte.. I en naturlig hundflock är det tiken som väljer hane, inte nödvändigtvis den smartaste kompetenta, snarare den äldsta.. Det viktigaste att poängtera är iaf att det inte är hanen som väljer tik, utan tvärtom! // Jennie

  ReplyDelete
 11. Amen. Takk for et godt og viktig blogginnlegg!! :-D

  ReplyDelete
 12. Ja dessa idioter med sina stackars hundar som de ska tvinga på alla. En sån som följde efter sa jag till att min hund kommer att bita din. Det skulle nog inte ha skett, men vet ni vad fanskapet till karl säger då? "Du får ju ha kontroll på din hund!". Hade jag inte haft hunden i koppel hade jag givit honom en rak höger.

  ReplyDelete
 13. Tack för fina tillbaka meldinger, alltid härligt att höra man inte är ensam! • • Om man allerede har en hund som blivit skrämd rekommenderar jag att undvika alla osäkra möten, och öka de positiva. Om frykten sitter dypt kan det behövas ett Passeringskurs för att komma vidare.
  • Mina hundar har lärt sig att alltid ta kontakt med mig när de ser en annan hund eller människa genom att jag tränar in ett "meldelyd" som de hör så fort de lägger märkt till den andra individen, om de då vänder in till mig får de belöning. Meldekurs rekommenderas!
  • Jag har generaliserat lite ulv/hundflock i denna blogg, beklagar det. Det går inte alltid att gå in i alla detaljer för att förklara hänsikten. Men skriver nu på Ledarskap=Samarbete där jag lovar att dypere gå in i flockstrukturen ulv som hund!
  • Visst är det orättvist, man försöker göra det rätta och ändar ändå upp med att få skäll av den andra, okunniga hundägaren! Så tack alla som sprider denna blogg och kunskapen vidare. Det minskar risken för att jag och Nicklas hamnar på polis station!!!

  ReplyDelete
 14. Kjempeviktig tema,dette kan ikke gjentas ofte nok,Har opplevd det samme so Nicklas noen ganger,det virker som enkelte vil provosere fram en situasjon men som regel er det ukyndighet.Har opplevet på lydighetskurs at deltakerne har har blitt oppfordret å slippe løs sine hunder noe jeg ikke har forståelse for.Moralen er vi hundeeiere er som skulle vært kurset før man anskaffet hund.

  ReplyDelete
 15. Ruggit bra inlägg säger jag bara!!!!! Nu känner jag mig mera stärkt i mitt synsätt i hundmöten. Tack för detta!!!! :-D

  ReplyDelete
 16. Vad skönt att höra att fler är inne på samma spår som jag!
  Har själv en osäker Tibetansk spaniel tik som tycker att alla hundmöten är läskiga, förutom de hon känner (även dem innan hon uppfattat vem det är, tibbe = ögon går före näsa).
  Det är fruktansvärt enerverande när lösa hundar springer fram och man hör ägaren skrika: - Den är snäll!
  Ja, och??? Min är jätterädd och vi får börja om på nytt igen...
  Det allra värsta är när jag vid ett hundmöte går åt sidan i god tid med min hund och får hennes uppmärksamhet, allt går bra, och rätt som det är så står det en hund till där fast ägaren har koppel på den! Men vad f---n! Man borde ju förstå att det finns en anledning till att någon går åt sidan med sin hund???!!! Eller? Nä, då låter de ändå sina hundar gå fram eller emot, vilket jag inte tycker är ok alls!

  Nä, det räcker med de individerna hon redan känner, eller som jag tycker verkar ok (i mitt fall lugna, stabila, vänliga hundar som inte är "på", utan låter min hund ta initiativet).

  /Jasmine

  ReplyDelete
 17. Tusen takk for et kjempebra innlegg!!! Jeg har en 8 mnd valp som ELSKER alle andre hunder og gjerne vil hilse på alt og alle vi møter. Vi trener konstant på at hun ikke skal stresse seg opp når hun ser andre hunder og lykkes bra en stund, men så er det en eller annen idiot som lar hunden sin løpe bort til oss slik at min hund får hilse - og da må vi begynne treningen på nytt... Utrolig frustrerende!!!

  ReplyDelete
 18. Jeg tror at i de aller fleste tilfeller er det uvitenhet blant folk. De tror at de gjør det rette. Det burde vært påkrevd kurs før folk skaffer seg hund, men det er jo en del forskjellige meninger blant "ekspertene" også, så det er ikke så enkelt. Selv har jeg lest massevis av bøker og magasiner, vært på flere kurs, seminarer og foredrag, men har ikke klart å få til en sikker innkalling på min egen hund... Og jeg har prøvd det meste synes jeg..

  ReplyDelete
 19. Hvis jeg hadde ropt at hunden min har rabies, så hadde nok politiet vært på pletten ganske raskt! Hvis man vil eller må gå til slike ytterligheter for å slippe å hilse på andre hunder, ville jeg heller ha sagt at hunden min har kennelhoste eller lus. Hunder med rabies blir avlivet på øyeblikket, og det er heldigvis ikke rabies i Norge enda.

  ReplyDelete
 20. Hej!
  Tänkte bara fråga dig om jag skulle få lov att använda bilden från det här inlägget "Dogs in need of space"?
  Vet inte om det är din eller en allmän bild...
  Den är mycket bra och jag skulle vilja lägga ut den på min blogg.
  Vänligen hör av dig så jag vet om jag kan använda den.
  Mvh.
  Jasmine

  ReplyDelete
 21. Jättebra inlägg! Det där med rabies ska jag till i nödsituationer... ; )

  ReplyDelete
 22. Tess, Du skriver sååååååååå bra vad jag skrattar ibland!
  Måste berätta: häromdan så vi stående fram på vägen en karl som hade en jättestor Leonbergerhane i rullkoppel. Vi tog då en liten sväng åt sidan, mina tjejer var lösa, men de lyder och bryr sig inte om andra hundar. Han skrek "får de hälsa han är så snäll". Jag svarade Nej, det är inte mina! Han sa men det gör inget han tål det! Vad säger du om denna variant då?
  Kram
  Susann

  ReplyDelete
 23. Och en annan: En stor rottishane kommer springande mot oss. Kan du kalla in honom skrek jag. Näh jag kan inte skrek stora tjocka husse.........Susann igen

  ReplyDelete
 24. Tack Susann, och alla andra med goda ord - positiv förstärkning fungerar väldigt bra på mig med! ;)
  Dessa välmenande, okunniga hundägare är otroligt svårt att förmedla sitt budskap till. Vad jag gör är att jag försöker att gå emellan för att stoppa den lösa hunden, håller den i halsbandet om det går. Det är inte alltid så lätt, och ser den andra hunden snäll ut så ger jag mina hundar signal att det är lov att hälsa. Sedan går jag upp till ägaren och säger "Varsågod, där fick din hund just lus - fråga före de hälsar nästa gång!"

  ReplyDelete
 25. Ser ikke poenget med at hunder i bånd skal hilse. De har ingen bevelgelsefrihet, og som regel svært liten eller ingen glede av det. Når folk spørr om å få hilse, sier jeg "Nei, ikke når han er i bånd". Det fungerer veldig bra:)

  ReplyDelete
 26. Jag håller med dig i mycket av det du skriver.MEN jag tycker att det finns en del brister i det du försöker förmedla.
  Nu har jag även läst alla kommentarer här och det bekräftar precis det jag oroar mig för.Hundar som springer lösa och Andra hundägare som inte har ''pli''/''koll'' på sina hundar och inte kan ropa tillbaka dem.
  Skall jag behöva byta gata? för att min hund inte är trygg med andra hundar? Skall jag behöva oroa mig för att jag gör min hund så jäkla handikappad och beroende av mig att den inte kan hantera ett nytt möte med en okänd hund?
  Du pratar om playdates -ja det tycker jag är en bra lösning.Men för min del räcker det inte på långa vägar.Jag vill känna mig trygg,jag vill veta att min hund litar på mig och mitt beslutstagande.Inte ifrågasättas hela tiden.
  Ja jag må låta som en tyrann o diktator osv men jag föredrar bara säkerhet.
  Jag bara undrar om ni har så nervösa hundar så att dem inte kan hälsa på andra hundar vare sig i koppel eller löst.Hur tror ni att en random person med en snäll golden har gjort för att lyckas?eller en snäll Schäferhane som inte gör en fluga förnär?
  Jag bara undrar...Själv vet jag inte.
  Mvh Emilie( kan inte skriva in någon adress då jag inte förstår mig på hur man gör)

  ReplyDelete
 27. Vad glad jag blir när jag läser ditt inlägg här. Känner att jag gör rätt ändå. Har själv en "väldigt social" hund som stannar upp så fort han får syn på andra hundar. Han drar och vill fram för att hälsa. Han ÄR faktiskt väldigt snäll men då han är en stor schäfer blir en del hundägare lite rädda för honom, och dessutom har jag en skadad nacke och mår inte så bra av att han drar. Så jag går åt sidan och han får sätta sig och låta hund och ägare som vi möter passera.

  Det fungerar bra för oss men det är oftast då det händer, nästan alltid, att det mötande ekipaget också stannar upp då de märker att han faktiskt sitter så snällt och tycker att han är så fin och duktig. Och så vill de då naturligtvis hälsa. Suck...

  ReplyDelete
 28. Takk, takk og atter takk! Jeg går med 3 hunder på tur, 2 BC som ofte er løse og en flat coated retriever som stort sett er i koppel. Jeg kaller inn mine BC'er når vit det er mulig trekker jeg møter andre, og hundene må gå ved siden av meg eller bak. Så sant det er mulig trekker jeg meg ut til siden. Min flat har blitt "tatt" noen ganger og er usikker, det er derfor direkte urettferdig at ukjente hundeeiere skal ta beslutninger om at de kan hilse på mine hunders vegne. Flaten har det fint hun om hun kan få ha god avstand til de vi møter. Vi har mange treningskompiser, og hundene har det fint sammen med de de kjenner, både på trening og på tur:)
  Godt skrevet, og ja...jobber med problemhunder jeg og,og har samme filosofien:)

  ReplyDelete
 29. Helt greit innlegg, mye riktig her, men mye som og kan tas opp til tolkning! Er absolutt uenig i en del av det som skrives her. Men og veldig enig blandt annet i at vi missoppfatter begrepet sosialisering mye å tror det handler om og hilse på alt og alle.

  Når det kommer til tipser-tisper og hannhund møter hannhund, hormoner osv er jeg vel dypt uening!

  ReplyDelete